kies een categorie:
donderdag 2 april 2015
Samenwerking Tropenmuseum en Kinkorn

Barokke tentoonstelling

Het is van alle tijden en van alle culturen: lichaamsversiering. Het Tropenmuseum geeft met de tentoonstelling ‘Body Art’ zes redenen waarom de mens dat doet. Dankzij de vormgeving van Kinkorn is een bezoek aan de tentoonstelling een warme, barokke beleving.

Vorige week opende in het Tropenmuseum de tentoonstelling ‘Body Art’. Inderdaad, zoals de naam doet vermoeden, een tentoonstelling over lichaamsversiering. Tatoeages en piercings, maar ook onderhuidse implantaten, schedelvervorming en littekenversiering. Het lichaam en met name de huid dient als canvas om onszelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie wij zijn. Maar waarom doen we dat? ‘Body Art’ geeft zes mogelijke antwoorden en het kan niet anders, of de bezoeker wordt met zijn eigen lichaam geconfronteerd. Dankzij de vormgeving van Kinkorn.

Culturele onderlaag

‘In het ontwerp van de tentoonstelling wilden we betrokkenheid bewerkstelligen,’ vertelt curator Daan van Dartel. ‘Bezoekers moeten geen afstand voelen, maar zich juist heel bewust zijn van hun eigen lichaam. Dat was de belangrijkste voorwaarde in de briefing naar drie ontwerpbureaus. Omdat het onderwerp heftig is, moest de vormgeving warm zijn. We waren eerder in Basel gaan kijken naar een soortgelijke tentoonstelling over lichaamsversiering, ‘Make up - Aufgesetzt, ein Leben lang?’ De centrale vraag daar was: wat doen mensen met hun lichaam? We overwogen de expositie over te nemen, maar het ontbrak aan een culturele onderlaag. Die hebben wij aangebracht door de vraag ‘wat’ te veranderen in ‘waarom’. De vormgeving in Basel was redelijk kil met stellages in een volkomen witte omgeving. Dat wilden wij absoluut niet. We vielen direct voor het ontwerp van Kinkorn. Hun concept vertelt mede ons verhaal.’

On-alledaags en toch actueel

Van de briefing van het museum raakte ontwerper Maarten Meevis direct enthousiast. ‘Ik vond het een geweldige opdracht. Ik houd van on-alledaagse onderwerpen, die tegelijkertijd actueel zijn en heel dichtbij komen. Dit onderwerp zit letterlijk op je lijf. Dichterbij kan niet! Meteen doemde het beeld van een bank gemaakt van lichaamsdelen door Dorothea Tanning op mijn netvlies.’ Dat beed werd het uitgangspunt van Meevis' ontwerp en is direct terug te vinden in de zitmeubels op de tentoonstelling. Op elke bank of stoel ligt een arm of been. De bezoeker kan nog plaats nemen op de zetel, maar wel zo dat zijn lichaam onvermijdelijk in contact komt met het lichaamsdeel. ‘Op die manier wordt je dus vanzelf bewust van je lijf.’