kies een categorie:
donderdag 5 februari 2015
Inspiratie en vermaeck

Meer dan 65 miljoen objecten liggen er in museumdepots, leert de pop-upkrant van het DWDD pop-upmuseum. 37 miljoen plantjes en diertjes liggen opgeslagen bij het natuurhistorisch museum Naturalis. Van de overige 28 miljoen ligt het grootste deel in de depots van de 442 geregistreerde musea. Die schatten moeten veel zichtbaarder zijn voor publiek vindt minister van Cultuur, Jet Bussemakers, die de pop-upexpositie vorige week daarom ook breed lachend opende.

Bussemaker is blij met het inititatief van het tv-programma, want simpel te realiseren is haar plan natuurlijk niet. Het DWDD-museum is een goed begin dat de samenwerkende musea bovendien in de schijnwerpers zet. En de tentoonstellingmakers, financiers en beleidsmakers, want binnen een aantal maanden moesten alle partijen intensief samenwerken om de droom van De Wereld Draait Door uit te laten komen.

Een vervolg op dit experiment kan niet ver weg zijn, want de minister heeft het Mondriaan Fonds een potje van acht miljoen euro gegeven, om de komende drie jaar de samenwerking tussen musea te bevorderen. Dus niet om het scheppen van nieuw werk te financieren, maar puur om museale samenwerking een steun in de rug te geven. Dat klinkt als ‘ontwikkeling en innovatie’ en dat ziet MuseumService graag. Daarom, ter inspiratie, maar vooral ter vermaeck, de lievelingsmusea van enkele DWDD-gastcuratoren, Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Handelsblad en maker van de pop-upmuseumkrant en, om te beginnen, Matthijs van Nieuwkerk himself.

Matthijs van Nieuwkerk

‘Ik ben Amsterdammer: het Rijks en het Stedelijk natuurlijk! En Museum Henriette Polak in Zutphen, mijn tweede woonplaats. Modern-klassieke kunst in een prachtig monumentaal pand.’

Cécile Narinx (depot Centraal Museum)

‘Het Centraal Museum, niet omdat ik hun depots mocht kijken, maar omdat het gebouw zo fijn is. Het zit op een mooie, rustige plek in Utrecht. Ik neem me tevergeefs voor om er gewoon eens een kop koffie te drinken. Het komt er nooit van. En natuurlijk omdat ze zulke mooie modetentoonstellingen maken. Ik ben blij dat Piet Paris mij heeft geholpen bij het inrichten van mijn pop-upzaal. Ik kan in 2D denken, maar 3D is moeilijk. Het idee van de schoenen op een plateautje boven de jurk is van hem. Geniaal.’