kies een categorie:
dinsdag 17 februari 2015
Dikke klodders

Vorige week was het de beurt aan chef-kok Joris Bijdendijk en zijn team van restaurant RIJKS® van het Rijksmuseum om de tentoonstelling Late Rembrandt te bekijken. Hoe ervoer Bijdendijk de rondleiding en gaf het wellicht inspiratie voor in de keuken?

‘Het was ronduit indrukwekkend,’ steekt Bijdendijk direct van wal aan de telefoon, terwijl hij aan het koken is. ‘Ik houd van de onderwerpen die Rembrandt op het einde van zijn leven koos. Snapshots uit het dagelijks leven, in plaats van keurig geposeerde portretten. Je ziet iemand een boek openslaan, of simpelweg op staan van een stoel. Alsof we stiekem getuige zijn van iemands dagelijkse doen en laten in zijn eigen huis.’

Maar het is niet alleen de onderwerp keuze die de chef-kok intrigeert. ‘Ik vond het zeer indrukwekkend hoe hij zich in die tijd puur focused op het belangrijkste element in het schilderij. De rest eromheen is absoluut niet gedetailleerd geschilderd. In handen bijvoorbeeld, was Rembrandt niet goed. Toch is het duidelijk de hand van een man die een palet vasthoudt. Knap! En ik vind het fantastisch hoe hij met dikke klodders verf en diepe krassen - die hij zo te zien met de achterkant van zijn schilderskwast in het doek heeft gekerft - toch realistisch schilderde. Zo stond ik voor een van zijn zelfportretten, zijn haar is inmiddels grijs. Met mijn neus op het doek oogt dat haar als een aantal vreemde grauwe vegen. Een stap achteruit en het zijn prachtige krullen!’

‘Hij kreeg daar destijds veel commentaar op, begreep ik tijdens de rondleiding, op dat slordige. Daarom is vooral zijn zelfportret met die twee cirkels - parabolen, het moeilijkst om te schilderen - op de achtergrond die bij mij is blijven hangen. ‘’Ik zal eens even laten zien dat ik het meen, ‘’ zoiets moet hij gedacht hebben. ‘’Alles wat ik doe is opzettelijk.’’ Dus schilderde hij het zelfportret op zijn bekende manier, met klodders en krassen. En op de achtergrond niet één perfecte cirkel, maar twee! Geweldig! Ik zat toevallig vandaag te bedenken of ik die parabolen zou kunnen verwerken in een gerecht. Geen idee hoor, of dat iets wordt, maar het spookt door mijn hoofd, dat eigenzinnige van Rembrandt. We hebben overigens al een Late Rembrandt nagerecht op de kaart. Een dessert: dikke klodders hangop op een bord. Klinkt niet aantrekkelijk misschien, maar het ziet er prachtig uit.’

Late Rembrandt is t/m 17 mei te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum