MuseumService Payoff
Joke
Joke
Weststrate
vrijdag 10 juli 2015
Míro, ZERO en mode & Matisse
Het is feest in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Naast De oase van Matisse (t/m 16 augustus!), is er de tentoonstelling ZERO: Let Us Explore the Stars te bezoeken. Een expositie waar ik met een brede glimlach en jeukende handen en benen doorheen liep. Ik wilde de kunst aanraken en er soms bovenop springen. Ik houd van zintuigprikkelende kunst. Helemaal als ze dan ook nog eens gemaakt is van gebruiksmateriaal. Spijkers, plastic zakjes met water, papier, eierdoosjes, bierflesjes etc.ZEROIk had er nog nooit van de ZEROgroep gehoord. ‘We hebben ook echt het idee dat we iets in de kunstcanon rechtzetten,’ zei een dame van de persafdeling tijdens de perspresentatie toen ik bekende een ZERO-maagd te zijn. ‘Na de oorlog was er in de kunstscène vooral aandacht voor wat er in Amerika gebeurde, maar dit was eveneens gaande.’ Na de Tweede Wereldoorlog zocht een jonge groep kunstenaars naar radicale nieuwe manieren om kunst te maken. Ze vonden elkaar in hun optimistische, experimentele en innovatieve houding. In Duitsland noemde de kunstbeweging zich ZERO, de Nederlandse evenknie koos voor de Nul-groep en was opgericht door de kunstenaars Armando, Jan Henderikse, Henk Peeters, Jan Schoonhoven en herman de vries. In Frankrijk, Italië en België volgden gelijk gestemde kunstenaars een zelfde artistiek pad. MíroVoor wie na het Stedelijk nog steeds hongerig is naar naoorlogse kunst: in de tuin van het Rijksmuseum (die overigens helemaal af is!) zijn er 21 sculpturen van Míro te bekijken. Gratis. Joan Miró maakt twee typen sculpturen. Assemblages van voorwerpen uit de natuur (keien, boomstronken, wortels) of dagelijks leven (hooivork, kraan, etalagepop) én volumineuze gestalten met ronde en sensuele vormen die herinneren aan zijn geschilderde figuren. Beiden staan in de tuin. Bij de opening een aantal weken geleden proseerde voor zijn lievelings sculptuur - de vier meter hoge Oiseau lunaire - dat voor het eerst tentoon wordt gesteld. Wat een perfect zomeruitje zo bij elkaar.
Joke
Joke
Weststrate
woensdag 13 mei 2015
Toekomst van musea
Dat was een interessant Salon Muséologie, donderdag 7 mei. Onder het mom ‘een ideaal is geen plan’ werd de toekomst van musea besproken. Ik had verwacht dat het over digitale toepassingen zou gaan. Hoe videogames tekstbordjes in het museum zouden kunnen vervangen, om maar iets te noemen. Maar deze avond ging de digitale toepassingen voorbij. De cruciale en bijzonder interessante vraag waarmee iedereen naar huis werd gestuurd was: wat is het bestaansrecht van je museum? Stel je de mogelijkheden voor als iedere erfgoedinstelling deze vraag in alle vrijheid kan beantwoorden, in samenwerking met andere partijen. Bijvoorbeeld de bedrijven waarmee zij al sinds jaar en dag samenwerken. En dat er geëxperimenteerd kan worden met tijd, ruimte en plaats. Ik vermoed dat er een heel nieuwe wereld opengaat. ZeitgeistDe bijeenkomst was opgezet rond de scriptie van Tim Sprenger, ‘Musea in de nieuwe Zeitgeist’ met als ondertitel ‘Een onderzoek naar de verschillende toekomstvisies van musea in Nederland en de verschillende visies over de nieuwe Zeitgeist’. Sprenger vroeg zich af hoe het toch kon dat bijna alle facetten in de samenleving aan het kantelen zijn, zoals dat in VPRO’s documentaireserie Tegenlicht zo mooi wordt weergegeven. Ons huidige politieke en economische systeem loopt op zijn laatste pootjes. Het neoliberalisme heeft volgens velen afgedaan en overal ontstaan (lokale) initiatieven om onze maatschappij anders in te richten als het gaat om zorg, arbeids- en woningmarkt, onderwijs, energie en voedsel. De hierarchische ingerichte samenleving wordt langzamerhand overruled door een samenleving die bestaat uit elkaar overlappende netwerken. Steeds lijkt het menselijk maken van de maatschappij het streven. In alle boeken die Sprenger las over deze kantelende maatschappij kwam hij niet een keer een hoofdstuk tegen over de culturele sector. Hoe kan dat, vroeg hij zich als student van de Reinwardt Academie af. En hoe zit het met de toekomst van de erfgoed sector? Wordt daar over nagedacht door de sector zelf en hoe dan?ToekomstvisiesDankzij gespreksleider Marjelle van Hoorn bleef de salon de hele avond gericht op de toekomstvraag en kon het gesprek niet een keer afglijden naar de dagelijkse werkelijkheid van de wensen van de huidige bezoeker. Of naar de beperkingen van het budget en opgelegde taken en verantwoordelijkheden. Er werd gekeken naar de verschillende toekomstvisies voor musea die grofweg in te delen is in twee manieren. De maatschappelijke veranderingen volgend, zoals min of meer in Agenda 2016 van Museumvereniging staat omschreven. Of de toekomst mede vormgevend, zoals in Museums 2020 van de Britse Museums Association. Natuurlijk was niet iedereen het met elkaar eens, maar bijna iedereen bleef na afloop verder praten. Er lijkt absoluut een zaadje te zijn geplant en ik zie uit naar vervolgavonden en brainstormsessies met geïnteresseerden uit alle sectoren.
Joke
Joke
Weststrate
donderdag 7 mei 2015
Tram 9 naar Diemen
De trein van Utrecht naar Amsterdam zat propvol opa’s, oma’s en kleinkinderen. Tram 9 naar Diemen eveneens. Even dacht ik verheugd dat ze en masse op weg waren naar het Joods Historisch Museum, of - net als ik - naar het Tropenmuseum. Maar bij Artis liep een groot deel van de tram leeg. Gelukkig was het ook in het museum druk. Suppoost Saima, die ik interviewde voor onze rubriek 'Suppoost' (in de nieuwsbrief van juni maakt u kennis met haar), vertelde dat het museum ontzettend goed bezocht wordt deze meivakantie. Verder hadden we een bijzonder gesprek over werken in het museum dat, dankzij de collectie in het Tropenmuseum, als snel ging over vooroordelen, aannames, samenleven en discriminatie. En door haar favoriete kunstwerk, ook over de dood. Dat bleek het thema van de dag. Na het Tropenmuseum vervolgde ik mijn tocht met tram 9 naar mijn volgende interviewadresje, museum ToT Zover op begraafplaats De Nieuwe Ooster, om daar suppoost Fred (deze maand in MUSE) te spreken. Ook dat werd een gesprek over vooroordelen, verschil in overtuiging en hoe dat tot uiting komt bij begraven en hoe de dood op die manier veel over het leven zegt. En anders dan de onderwerpen wellicht doen vermoeden was het geen zwaar-op-de-hand-dag. Juist niet. Het waren allebei gesprekken die ruimte geven. Die het leven perspectief geven, het meer laten zijn dan een race naar succes en geluk. En in de trein terug bedacht ik me dat hoe belangrijk technologische ontwikkelingen ook zijn om musea dichter bij bezoekers te krijgen, zonder mensen die verhalen kunnen vertellen en gesprekken durven aan te gaan verliezen musea hun grootste kracht: een bredere blik bieden op het (samen)leven. Dat klinkt vast klef, maar ik ben er van overtuigd dat dat bijdraagt aan een betere samenleving. En dat klinkt dan vast weer hoogdravend. Dat is dan maar zo.
kies een categorie:
maandag 15 juli 2013
Vier collecties uitgelicht

Deze maand worden er op de website van OCLC vier speciale collecties uitgelicht uit de CONTENTdm Collection of Collections. Deze keer zoomen we in op de digitale pamfletten van Szathmary, de permanente collectie van Light Work, schilderijen van de Ruth Chandler Williamson Gallery en The Historic Landscape of Nevada: Development, Water, and the Natural Environment.

Szathmary Recipe Pamphlet Digital Collection

Universiteit van Iowa

Louis Szathmary (1919-1996, geboren in Hongarije) was chef-kok, restaurateur en voedselrecensent. Als eigenaar van het beroemde restaurant The Bakery in Chicago, verzamelde Szathmary één van de grootste culinaire archieven in de VS, waarvan een deel is ondergebracht in de bibliotheek van de universiteit van Iowa. Deze collectie bevat meer dan 4000 promotionele receptenpamfletten van met name fabrikanten van voedingsmiddelen en keukengerei en handelsorganisaties. De collectie dateert van eind 19e eeuw tot nu, en is een mooie afspiegeling van de evolutie van het moderne Amerikaanse dieet. Vooral de periode van 1880-1930 is interessant, omdat de toen opkomende industrialisatie leidde tot een enorme verandering in het voedingspatroon, mede dankzij de steeds grotere productenmarkt.

Light Work Permanent Collection

Light Work

Deze collectie bestaat uit meer dan 2100 kunstwerken van voornamelijk fotokunstenaars die hebben bijgedragen aan Light Works programma voor residentiële kunstenaars of kunstenaars die een beurs van Light Work hebben ontvangen. De collectie omvat gekleurde en zwart-wit fotoprints, alternatieve procedés, evenals computeranimaties, collages, kunstboeken en installatiestukken.

Paintings from the Ruth Chandler Williamson Gallery

Universitair consortium Claremont

De schilderijencollectie van Young werd in 1946 gedoneerd aan Scripps College door Generaal Edward Clinton Young en zijn vrouw. De meeste stukken zijn in Impressionistische stijl en geschilderd door beroemde Amerikaanse en Europese meesters, onder wie Mary Cassatt, George Inness, Winslow Homer en Theodore Robinson. De heer en mevrouw Young verzamelden vooral hoogwaardige en representatieve werken van de beste Amerikaanse schilders die actief waren tussen 1870-1930.

Universiteit van Nevada, Las Vegas

De digitale collectie van het historische landschap van Nevada is gefinancierd met de beurs van de LSTA (Library Services and Technology Act) ter documentatie van de historische rol van waterbeheer in het zuidelijke deel van Nevada: van de natuurlijke rivierbronnen die de eerste bewoners en reizigers aantrokken, tot de waterputten die de ontwikkeling van de eerste steden mogelijk maakten en de massale federale droogleggingprojecten voor het indammen van de Colorado-rivier voor de irrigatie van de woestijnen in California en Arizona. De collectie bevat 1200 gedigitaliseerde items, waaronder technische rapporten, foto's, kaarten, brieven, contracten, grafieken en briefkaarten. Bovendien bevat de collectie belangrijke bronnen die onderwijzers kunnen gebruiken voor lessen in allerlei disciplines.

abonneer je op
onze nieuwsbrief
meer nieuws
in deze categorie
maandag 22 april 2013
DISC op Archief Expo

Op donderdag 14 en vrijdag 15 november 2013 wordt voor het eerst in Nederland een vakbeurs georganiseerd voor de totale archief branche: Archief Expo.

DISC neemt deel aan deze beurs en is te vinden in stand nummer 69.

Op de beursvloer wordt een congresruimte gecreëerd waar diverse interessante inlooplezingen worden gegeven. Zaken als vakmanschap, management zaken, wet- en regelgeving, veiligheid en dergelijke komen daar aan de orde.

De vakbeurs wordt gehouden in hal 5 van de Jaarbeurs in Utrecht. De openingstijden zijn op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur

Het bezoek aan de Archief Expo en aan de diverse inlooplezingen is gratis, maar enkel op uitnodiging van de deelnemers of de organisatie. Voor een gratis toegangskaart kunt u terecht op de website van DISC: www.disc-nederland.nl