maandag 27 april 2015
Toiletrolhouder van 10.000 euro

Ter ere van het dertigjarig bestaan van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch is er in Museum Flehite in Amersfoort een tentoonstelling over het succesvolle televisieformat: '30 jaar Tussen Kunst en Kitsch - 101 ontdekkingen'. Alle veertien experts van het programma hebben een eigen zaal of deel van een zaal om zijn of haar lievelingsontdekkingen te laten zien. En dat is een feestje. In de meeste bijschriften staat hoe de ontdekking zijn entree maakte bij Tussen Kunst en Kitsch. Zoals bijvoorbeeld de blauwe karaf met diamantlijngravure van de tekst ‘Gebruik elk ding tot nut’ uit 1686. Bij de persoon die deze kunstschat meebracht naar de uitzending op 23 oktober 2013, stond de karaf in een nisje op de schoorsteenmantel, terwijl haar katten er ‘regelmatig langs jakkerden’. Waarde: 70.000 euro. Inmiddels staat de fles in het glasmuseum Hentrich in Düsseldorf, waar juist dit type gekalligrafeerd glas ontbrak in de belangrijke glascollectie.

‘Dat gebeurt vaker,’ vertelt expert en initiator van de tentoonstelling Frank Welkenhuysen. ‘Mensen worden overweldigd door de hoge waarde van hun schat. Ineens is de verantwoordelijkheid om het kunstwerk zelf in bewaring te hebben te groot.’ Nog zo’n heerlijk voorbeeld is die van de bronzen penkandelaar uit omstreeks 1400. Misschien wel het meest memorabele moment uit de geschiedenis van Tussen Kunst en Kitsch, omdat het precies de kracht van het programma symboliseert: de hoop dat je een extreem waardevol kunstvoorwerp in de plastic tas hebt zitten. Tijdens een opnamedag in 2004 in Leeuwarden haalden bezoekers een penkandelaar uit de tas. Het voorwerp hoorde bij een van de boedels zat die zij hadden opgekocht. Ze hadden geen idee wat het was en gebruikten de kandelaar als toiletrolhouder. Expert Jan Beekhuizen was al enthousiast toen hij alleen nog maar het topje van de kandelaar zag. Op bronsgebied was de kandelaar het meest zeldzame object dat hij in twintig jaar aan zijn tafel kreeg. Waarde 10.000 euro. De vondst haalde destijds de kranten, bij De Telegraaf de voorpagina.

En zo is de tentoonstelling het tv-programma in museumvorm. Hetzelfde geldt voor het boek over de tentoonstelling met daarin veel foto’s en aansprekende anekdotes van de experts. ‘Zo kwam er er eens iemand met een tinnen theepotje bij Beekhuizen. ‘’Het was duidelijk gemaakt in het begin van de twintigste eeuw en dat vertelde ik ook. Maar de mensen waren ervan overtuigd dat het is 1574 gemaakt was, omdat het op de bodem stond. Ik heb ze maar uitgelegd dat dat geen jaartal is, maar een serienummer! En dat we in de zestiende eeuw nog helemaal geen thee kenden in Europa ...’’ ‘

Museumdirecteur Onno Maurer en expert Frank Welkenhuysen

Tussen Kunst en Kitsch viel overigens al direct in de eerste uitzending in 1984 met zijn neus in de boter. De makers werden verrast door een bijzondere vondst: een opklapbare zilveren vork en lepel uit de zeventiende eeuw ter waarde van 15.000 euro. Een ontdekking in 2006 leidde tot een eerdere tentoonstelling in Museum Flehite. In dat jaar toonde meneer Dik Mintjes een aantal schilderijnen aan Welkenhuysen, die daarin het werk van de Amersfoortse schilder Albert Fiks herkende, een Amersfoortse schilder. Welkenhuysen bracht de eigenaar in contact met het Amersfoortse museum, wat resulteerde in een tentoonstelling en monografie over de vergeten kunstenaar. Logisch dus dat ‘101 ontdekkingen’ een thuis heeft gevonden in hetzelfde museum. Dat kan niet anders dan een publiekstrekker worden. De tentoonstelling wordt afgesloten met een wand vol kitsch. Nou ja, één voorwerp is kunst. Aan de bezoeker om eruit te halen welke dat is …

Museum Flehite