woensdag 4 februari 2015
Puberruil - Mauritshuis

Tijdens de verbouwing van het Mauritshuis afgelopen jaar, tourde Vermeers Meisje met de parel de wereld rond. Ze stal de show in Tokio, waar 10.000 bezoekers per dag haar bewonderden. Ons timide ‘Meisje’ werd een wereldster, want ook in Amerika trok ze volle zalen. En wel in The Frick Collection, net als haar Hollandse standplaats, een woonhuis dat een grote verzameling meesterwerken herbergt. Samen met Het puttertje en nog ruim 40 topstukken droeg het Meisje met de parel op die manier bij aan de verbouwing van haar thuis. En bezorgde ze tegerlijkertijd The Frick Collection een enorme stijging in het aantal bezoekers. In drie maanden tijd had het museum meer bezoekers dan normaal gesproken in een jaar!

Reden voor het museum om hún posterchild, het portret van de Comtesse d’Haussonville van Ingres, uit logeren te laten gaan in het Maurtishuis. Daar schittert ze nu tussen 35 andere overzeese meesterwerken, die het museum voor het eerst uit leent. Een prèmiere dus. Tevens bijt de tentoonstelling het spits af als eerste kunsttentoonstelling in de nieuwe Royal Dutch Shell-vleugel. Twee prèmiers dus! Een glamour die Comtesse d’Haussonville als vanzelfsprekend past. Zie die blik in haar ogen. Zie haar pose. En kijk één keer naar die rare arm, die uit haar buik lijkt te groeien. Dat is geen fout, het dient een doel: de Comtesse die sierlijke ‘s’-lijn geven. De selfie-houding uit de 19de eeuw, zo u wilt. Het Mauritshuis is namelijk druk bezig met een spin-off tentoonstelling over die typische lichaamshouding.

Twee pubermeisjes die van huis wisselen. De een verlegen, de ander out-going. Zo weinig als we weten over onze onbekende schoonheid uit Delft, zoveel is duidelijk over de ‘Comtesse’. Louise-Albertine, Princesse de Broglie, Comtesse d’ Haussonville was een opvallende verschijning in Parijs, was eveneens beeldschoon, genoot een hoge sociale status en had een onafhankelijke geest. Ze was de kleindochter van romanschrijfster Madame de Staël, van wie ze haar schrijftalent had geërfd. Comtesse Louise publiceerde meerdere boeken, onder andere een biografie van de dichter Lord Byron. Ze is even intrigerend als ons eigen ‘Meisje’. Het is niet voor niets dat beide meiden op posters en vlaggen staan en wereldwijd smachtende bezoekers een museumkaartje laten kopen.

Tot en met 10 mei in het Mauritshuis