maandag 2 september 2013
Musea als historische antropologie instellingen

Op de achterpagina van NRC Handelsblad stond onlangs het artikeltje Parijse slagerij werd rokersmuseum. Een privémuseum waarin het roken centraal staat, niet tabak of rookmaterialen. Er worden ook e-sigaretten verkocht (de sigaret blijkt namelijk passé te zijn; Fransen roken elektronisch). De auteur schreef het zelf al: Le Musée du Fumeur is een merkwaardig museum, vol met foto’s en objecten, zoals aardewerken pijpen, antieke aanstekers, snuifdozen en andere snuisterijen. Van dat soort musea zijn er meer in Frankrijk (en waarschijnlijk in de hele wereld).

Nogal wat jaren geleden belandde ik in het Nogamuseum in Montélimar - niet tot mijn plezier, want ik houd niet van noga. Afgelopen zomer reed ik langs het in een brochure als museum aangeprezen La maison du miel in de Hautes-Alpes (ik ben er niet naar binnen gegaan, want van honing houd ik evenmin). En ongetwijfeld is in een donkere bergkloof in de Auvergne het Saint-Nectaire-museum gevestigd, waar de geschiedenis en het productieproces van dit riekende kaasje worden tentoongesteld. De Saint-Nectaire kan ik overigens aanbevelen, maar eet ’m niet vroeg op de dag; daarvoor is ie te ‘zwaar op de tong’ en smaakt ie teveel naar vochtige kelder.

Wanneer is een museum een museum? Een museum is een gebouw, waarin voorwerpen van kunst of wetenschap worden tentoongesteld, zegt Van Dale. Dat is een wel heel Spartaanse beschrijving. Wikipedia noemt het museum een instelling die materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving verzamelt, bewaart, onderzoekt en tentoonstelt en hierover informatie verstrekt voor studie, educatie en recreatie. Een vollediger beschrijving, vind ik.

Hoewel veel mensen musea waarschijnlijk zullen associëren met verzamelingen schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen, en wellicht met verzamelingen van natuur- of technisch-historische wetenschappelijke voorwerpen of met gebouwen die aan bepaalde personen zijn gewijd, zegt Wikipedia naar mijn mening hier iets essentieels: het museum als verzamelplaats van materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving.

Kan een honingmuseum zo beschouwd als museum worden aangemerkt? Of een museum over klompenmakers, wolspinners of touwslagers? Wis en waarachtig. Hoewel deze doorgaans lokale instellingen qua opzet misschien beperkt mogen zijn, verdienen ze wel degelijk de benaming museum. Ze vertellen ons veel over de streekgeschiedenis, de regionale economie, de mentaliteit van de omgeving en het dagelijkse leven van mensen in een gemeenschap gedurende een bepaalde periode. Ze geven een lesje in microgeschiedenis als vorm van cultuurgeschiedenis. Ze zijn instellingen voor historische antropologie.

Nederland telt talloze van dergelijke musea: het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven, het Harlinger Aardewerkmuseum, Museum De Heksenwaag in Oudewater, Streekmuseum Het Dorp van Bartje in het Drentse Rolde, het Nederlands Leder en Schoenenmuseum in Waalwijk, het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen.

In het zomeravondgesprek tussen historicus Maarten van Rossem en kunsthistoricus Henk van Os, deze zomer in NRC Handelsblad, zegt Van Rossem: ‘Ik ben trouwens geen voorstander van een Nationaal Historisch Museum. In plaats daarvan zou je mensen Nederland moeten laten bereizen […].’ Van Os: ‘Dát is mijn ideaal. Precies wat jij nu zegt. Ik was ook zo tegen dat Nationaal Historisch Museum; Nederland is één groot museum.’

En daar ben ik het roerend mee eens. Wie de geschiedenis van Nederland wil leren kennen, zou eens wat vaker en bewuster in eigen land moeten rondreizen en al die lokale musea bezoeken.

Onno Kronenberg

Redacteur, historicus, pianist