donderdag 27 juni 2013
We zijn jong en we kunnen wat!

Na vier jaar studeren ben ik een jaar geleden afgestudeerd als kunsthistoricus, in een roerige tijd. Er zouden mij, als ik mijn docenten mocht geloven, een zwart gat en een hoop bijbaantjes buiten de kunstwereld te wachten staan. Vastberaden mijn droom - conservator van een internationale topcollectie moderne kunst in een nader te bepalen museum - niet uit het oog te verliezen was ik bereid alles aan te gaan. De thuiszorg is immers zo slecht niet en ik zou tijd overhouden iets voor mezelf op te zetten. Een flinke portie geluk en toeval later kan ik vol trots melden dat ik sinds een jaar een goed begin heb gemaakt mijn droom waar te maken.

Na een stage en onderzoek in 2012 bij het Mondriaanhuis in Amersfoort besloot ik af te studeren op Mondriaan. Mijn enthousiasme voor de kunstenaar en zijn werk uit ik tegen wie het maar horen wil. Ik was dan ook bijzonder blij dat ik na mijn afstuderen in hetzelfde museum aan de slag kon. Ik kreeg de kans mijn scriptie om te zetten in een kleine tentoonstelling over de invloed van Bart van der Leck en ook mijn steentje bij te dragen aan volgende tentoonstellingen. Een jaar later werk ik er nog steeds met veel plezier en krijg ik steeds meer vrijheid en verantwoordelijkheid. De kansen en het vertrouwen dat ik krijg maken dat ik mijn vak kan uitoefenen en dat ik kan groeien in wat ik doe. Daarnaast ben ik zzp’er en hoop ik in de toekomst mooie projecten te mogen realiseren.

Helaas ken ik een heleboel anderen die dit geluk nog niet ten deel is gevallen. In mijn eerste blog wil ik hier graag aandacht aan geven. Na vele bezuinigingsrondes en reorganisaties zijn banen in de kunstwereld een zeldzaamheid geworden. Met regelmaat solliciteren enkele honderden mensen op één vacature, van jong en relatief onervaren tot gevestigde naam en overgekwalificeerd. Je kunt het de instellingen niet aanrekenen dat ze kiezen voor de ervaren sollicitant, als ze toch de keus hebben, maar jammer is het wel. Veel pas afgestudeerden in verschillende richtingen zitten thuis, solliciteren zich een ongeluk en ontvangen vervolgens afwijzing na afwijzing. Het zijn deze vooral twintigers die bij het aantrekken van de markt tussen wal en schip dreigen te raken. Zij krijgen niet de kans nu de ervaring op te doen die ze nodig hebben en over een paar jaar leggen zij het af tegen een lichting jongere afgestudeerden. Ik reken ook mezelf tot deze groep, omdat ook ik niet al te veel zekerheid heb in mijn baan, de nodige brieven heb verstuurd met als antwoord dat er 400 sollicitanten waren en ik simpelweg niet genoeg ervaring had. Hoe graag ik niet zou zien dat ook wij meer kansen en vertrouwen krijgen, dat we eens worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek (want ook dat is ervaring), met wellicht een positieve uitkomst. Er is talent genoeg. Ik ken zoveel jonge mensen die erg graag willen, bereid zijn keihard te werken en die ook zeker de benodigde kennis in huis hebben.

Daar tegenover staat ook dat de jonge professional het misschien niet moet hebben van een vaste aanstelling, maar van projecten of eigen initiatieven. We zullen voor onze eigen ervaring moeten zorgen en dat kan ook. Kansen krijg je niet altijd, soms moet je ze voor jezelf creëren om voor de buitenwereld zichtbaar te worden. Met wat lef doe je op die manier ervaring op en bouw je een netwerk op. Schrijf je in als zzp’er bij de Kamer van Koophandel en bied kennis en expertise aan. Ga schrijven over tentoonstellingen en stuur het maar naar tijdschriften. Ook hier zullen afwijzingen volgen en je krijgt veel kritiek voor je kiezen, maar leerzaam is het ook.

Een noemenswaardig initiatief is Alpha60, een online tentoonstellingsruimte die kunstenaars, auteurs en curators samenbrengt. Vier mensen hebben hun krachten gebundeld en hebben op een slimme manier een project opgezet waarmee zij zich kunnen presenteren aan een groot publiek. Ze stellen tentoonstellingen samen, schrijven teksten en presenteren deze gratis online op het internet, bereikbaar voor de hele wereld omdat het ook nog eens in het Engels geschreven is. Tegelijk geven zij ook anderen, hetzij kunstenaars of kunsthistorici, de kans een bijdrage te leveren en zichzelf zichtbaar te maken. Toegegeven, ik weet niet of zij ervan kunnen leven, maar ik vind het een uiterst slim begin van een carrière. Alpha60 is 24/7 beschikbaar op: www.alpha60projects.org

Marjory Degen,

Kunsthistoricus, werkzaam als zzp'er en bij het Mondriaanhuis Amersfoort als tentoonstellingsorganisator