donderdag 27 juni 2013
Beeldende kunst: daar zit muziek in!

Ga naar een tentoonstelling over een Franse impressionist - zeg Degas, Renoir, Monet, Caillebotte of één van al die andere toppers - en de kans is groot dat er ook een film wordt vertoond. Of dia’s, met een voice-over én … muziek! De muziekkeuze laat zich al raden: Satie of Fauré. Debussy of Ravel. Niet vreemd, want er is een duidelijke verwantschap tussen de impressionistische muziek en de impressionistische schilderkunst. Waar schilders het onmiddellijke beeld wilden weergeven, werd de impressionistische muziek sfeertekenend gecomponeerd. In de filmzaal van het museum versterken beeld en geluid elkaar. Je waant je in het Parijs van het einde van de 19e eeuw.

Jarenlang heb ik in een kamerkoor gezongen. We zongen veel liederen van Piazzolla. In het Spaans dus. Een taal die ik niet beheers. Eigenlijk wist ik dus niet precies wat ik zong. Heel erg vond ik dat niet, want de muziek vond ik belangrijker. Maar niet alle koorleden dachten daar zo over. Liederen zijn immers een combinatie van muziek en tekst. En sommigen vonden juist de tekst belangrijker. Je zingt immers een verhaal, zeiden ze dan. Ik houd het er maar op dat ook voor liederen geldt dat muziek en tekst elkaar versterken.

In de laatste opera van Richard Strauss, Capriccio, staat de vraag centraal wat in de kunsten belangrijker is: het woord of de muziek. Een vraag die de Haagse beeldend kunstenaar Pim Voorneman blijkbaar heeft geïnspireerd. Capriccio was namelijk tevens de titel van zijn tentoonstelling bij JCA De Kok centrum voor actuele kunst in de Haagse binnenstad. Bij binnenkomst legde Voorneman mij uit dat hij beelden van kunstenaars had gekoppeld aan door hen uitgekozen, bestaande muziek. En dat ik zou worden geconfronteerd met de vraag wat ik belangrijker zou vinden: het beeld of de muziek. Voorneman vertelde bovendien dat was gebleken dat bezoekers langer naar een beeld kijken als ze er muziek bij horen. Nou, ik was benieuwd. Met een mp3-speler en koptelefoon liep ik langs de beelden. En ja, het was waar. Want toen ik bij een tamelijk abstract kunstwerk belandde, een fluorescerend detail van een kleurenfoto in een stalen lijst, en tegelijk luisterde naar een polyfone compositie van Orlandus Lassus, bleef ik lang stilstaan. Langer dan ik normaal bij een dergelijk werk zou hebben gedaan. Waaruit je zou kunnen concluderen dat het beeld voor mij van secundair belang was.

Onlangs werd ik uitgenodigd om de leegstaande driehoekige Toren van Oud - de eerste wolkenkrabber in Den Haag, naast het World Forum, opgeleverd in 1969 - te bezichtigen en te beklimmen. Ben benieuwd of er in de toren ook muziek zal klinken. Arnold Schönberg bijvoorbeeld. En ja, dan ben ik ook benieuwd wat ik belangrijker zal vinden: de architectuur of de muziek. Of zullen ze elkaar versterken?

Onno Kronenberg,

Redacteur, historicus, pianist